Sayangku

Sayangku

Jom laa... follow

Wednesday, July 21, 2010

Haram pakai jersi lambang salib

KUALA LUMPUR – Pemakaian jersi bola sepak atau sebarang pakaian yang memiliki lambang salib, jenama arak dan imej syaitan adalah haram hukumnya dan boleh menjurus kepada perbuatan syirik.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Nooh Gadot berkata, perkara tersebut ditegah oleh Islam dan perbuatan mengabaikan hukum yang sudah jelas boleh membawa umat Islam ke arah syirik.

Beliau berkata, memakai baju seperti itu walau apapun alasannya menunjukkan umat Islam seolah-olah mengagung-agungkan dan memuliakan lambang agama lain.

“Semua mengetahui hukum ini dengan jelas, ia adalah haram dan jangan beri alasan untuk menghalalkan perkara tersebut.

“Dalam hal ini, Islam tidak ada kompromi sama ada ia dibuat atas nama hiburan, fesyen mahupun sukan,” ujarnya ketika dihubungi Kosmo! Ahad baru-baru ini.

Beliau mengulas trend menyarung jersi di kalangan remaja dan golongan dewasa masa kini yang secara terang-terangan memiliki lambang salib atau jenama arak di baju mereka.

Trend itu sudah agak lama berlaku di negara ini namun semakin popular semenjak demam Piala Dunia melanda bermula awal tahun ini.

Antara jersi pasukan negara atau kelab yang tertera lambang salib atau imej syaitan adalah Brazil, Portugal, Sweden dan Norway, Manchester United dan Barcelona.

Nada yang sama turut diluahkan oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Beliau berkata, perbuatan memakai baju seperti itu hanya menjurus ke arah dosa dan boleh mengakibatkan syirik kepada Allah.

Jelasnya, pakaian yang mempamerkan lambang agama lain mahupun mempunyai imej syaitan dan jenama arak dilihat seperti mengangkat martabat lambang itu lebih tinggi berbanding Islam.

Menurut Harussani, Islam tidak menghalang umatnya untuk berfesyen atau bersukan namun ia perlu dilakukan dalam ruang lingkup syarak seperti menutup aurat dan tidak membazir.

Sumber; Kosmogambar google

Ayu; Sebenarnya isu ni da lama aku terfikir setiap kali piala dunia. Namun aku rasa ini adalah yg pertama dinyatakan kepada umum, dan kenyataan ini pulak keluar setelah piala dunia 2010 sudah pun tamat. Harap2 lepas nie semua orang tidak terlalu taksub & akan berhenti dr memakai jersi @ apa2 pakaian yang mempunyai lambang sedemikian...ini juga merupakan satu penjajahan minda oleh org2 barat.

2 comments:

 1. hai.... sori ganggu. Sekadar info bagus saja.

  http://www.imcrew.com/?r=129658 ini

  adalh ppl terbaru dari wordpress..!!!daftar je dapat $10.
  dimana anda juga akan mndapatkan $2/orang yg daftar link
  anda..sgera daftr krn program ini hanya sampai tgl.1 ogos..

  ReplyDelete
 2. btul tu..kdg2 tgk ada gak yg selamba je pakai..

  tq ayu..info yg bagus..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails